понеделник, 30 септември 2013 г.

Равновесие на телата

1. Условия за равновесие:
- За да се намира едно тяло в равновесие, е необходимо равнодействащата на всички приложени върху него сили да бъде нула, т.е. силите да се уравновесяват.
Тяло се намира в равновесие, ако остава неподвижно, въпреки действието на приложените върху него сили.
Ако равнодействащата не е нула, под нейно действие тялото ще се движи равноускорително, т.е. тялото няма да бъде неподвижно.

2. Видове равновесие:
- Ако тяло, което бъде отклонено от равновесното си положение, се връща в него без намеса на други сили, равновесието се нарича устойчиво.
- Ако тяло, което бъде отклонено от равновесното си положение, не отдалечава от него, без намеса на други сили, равновесието се нарича неустойчиво.
- Ако за определено равновесно положение съседните положения също са равновесни, равновесието се нарича безразлично.

3. Център на тежестта  на тяло.
- Точката, в която, ако окачим едно тяло, то се намира в безразлично равновесие, се нарича център на тежестта на тялото.
Центърът на тежестта може да се разглежда като приложна точка на силата на тежестта на тялото.

4. Условие за равновесие на тяло, поставен върху равнина:
- При наклоняване на опората положението на равновесие се запазва, докато вертикалната права, минаваща през центъра на тежестта на тялото, пробожда тази негова повърхност, върху която то лежи.
- За да се запази равновесието на едно тяло при по-големи наклони, центърът на тежестта му трябва да се намира в по-ниско положение.

1 коментар: